Tweede Wereldoorlog: Shoah: de film

De Tien Tijdvakken - Tijd van Wereldoorlogen

Claude Lanzmann maakte de meest confronterende film over de massamoord op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film "Shoah" duurt maar liefst 9 uur. Het is een meesterwerk waarin de slechteriken zelf aan het woord komen.

Lanzmann zegt over de film: "Er zitten geen overlevenden in "Shoah". Het is geen film over overleven, maar over de dood. Niemand zegt 'ik'. Ze vertellen geen persoonlijk verhaal. Ze zeggen 'we'en zo treden ze op als de woordvoerders van het kwaad".

De regisseur en schrijver verbaast zich over het feit dat de film nooit meer op de Nederlandse tv is uitgezonden. De VPRO was wel de eerst in 1985 die "Shoah" uitzond. Daarna is het nooit meer herhaald. In Frankrijk nog wel 10 of 12 keer.

Over het belang van de film zegt Lanzmann verder: "Toen "Shoah" uitkwam, was er paniek onder de professionele historici. Want er zaten feiten in die zij niet kenden. Het bekendste voorbeeld is dat nog in de gaskamers kappers actief waren om de haren van de vrouwen te verzorgen, minuten voordat zij zouden worden vergast. Een kapper in de gaskamers van Treblinka, daar was nooit over geschreven. De tranen van de kapper van Treblinka in mijn film waren de zegels van de waarheid. Onder historici brak paniek uit. En er was haat. In die wereld is veel jaloezie."

sitestat 

 Portret van Lanzmann:

 

Fragment uit de film "Shoah":

Informatie uit: DvhN, 'Mijn leven was niet zo moedig. Interview Claude Lanzmann', zaterdag 13 augustus 2011.

De film Shoah is nog bij diverse winkels te bestellen.

We hebben 38 gasten online